Americke palacinke za decu

Sacher torta, socna, odlicna




Srecan meni rodjendan😋😉. Cele nedelje razmisljam koju tortu da spremim porodici za svoj rodjendan, i stalno mi je za oko zapadala Sacher torta, ali sam nacula da nije jednostavno napraviti iz prve, bude dosta suva. A originalan recept ove torte je znamo svi, strogo cuvana tajna.
Onda mi je zapao za oko jedan recept ive torte koji mi se ucibio zanimljiv i BUM, evo moje torte.
Ukusna, socna, cokoladna, topi se u ustima i relativno brzo se sprema. Rapsodija ukusa.

SASTOJCI

BISKVIT:

6 žumanaca
160 gr šećera
1 vanilin šećer
140 gr margarina
160 gr čokolade za kuvanje
100 gr brašna
1 prašak za pecivo
6 belanaca

GANACHE KREMA:
200 ml slatke pavlake
200 gr čokolade za kuvanje

OSTALO:

300 gr marmelade od kajsija
2 kom pomorandze

Margarin i čokoladu istopite na pari i ostavite da se prohladi.

U posudu dodajte žumanca, šećer i vanilin šećer, te penasto izradite.
Dodajte čokoladu i kratko izradite.
Prašak za pecivo pomiješajte sa brašnom i dodajte u smjesu, izradite tek toliko dok se sastojci sjedine.

Belance izradite u čvrsti sneg i dodajte u smjesu na 2-3 puta, lagano pomiješajte toliko da se sve sjedini.

Koristite obruč od 24 cm, ulijte i rasporedite pripremljenu smjesu.
Stavite peći biskvit u zagrejanu rernu na 100 stepeni 20 minuta, pojačajte  na 150 stupnjeva 25 minuta i još pojačajte na 180 15 minuta, proverite drvenim štapićem sredinu.
Pečeni biskvit odvojite od obruča, prevrnite p i ostavite da se ohladi.
Ohlađeni biskvit prerežite dva puta da dobijete tri biskvita.
Sokom od 1,5 pomorandze koje ste procedili kroz cjediljku natopite sva tri biskvita.
Preostali proceđeni sok dodajte marmeladi i stavite malo kuvati.
Slažite biskvite tako da je između svakog premazana istopljena marmelada, a na kraju premažite cijelu tortu.

Za ganache je potrebno slatku pavlaku staviti na vatru do vrenja, tako da postigne temperaturu koja topi čokoladu. Prelijte preko čokolade i mešajte dok se sasvim ne istopi. Ostavite da se počne stezati. Kada je ganache postigao gustinu da se može prelivati preko torte (niti prerijetko-niti pregusto) rasporedite glazuru po površini torte i zagladite bočne stranice.

Ostavite malo tortu da se stegne, zatim posluzite i uzivajte, prijatno!

P.s Recept preuzet sa kolaci.biz

Коментари