Punjena curka Potrebno je: 50 gr margarina 1 dl sitno seckane salvie 120 gr sitno seckane slanine 2 cesnja sitno seckanog belog luka 2 sitno seckane glavice crvenog luka 2 stapa seckanog celera 1 dl prezli 1 dl susenih sljiva 1 dl susene brusnice 1 jaje 2 male kasicice soli 2 male kasicice crnog bibera
Za punjenje:
3-4 kg curke 1 pomorandza 1 crveni luk, na kriske 1 glavica crnog luka, na kriske 3-4 cesnja belog luka, seckanog na tanke linije malo ruzmarina kanap za vezivanje curke par parceta sekanog limuna so, bibet maslinovo ulje folija
Nacin pripreme:
Otopiti margarin pa dodati salviu i slaninu, prziti par minuta. Dodati beli luk, crveni luk i celer. Prziti jos malo. Ugasiti sporet i dodati prezle, kajsije i brusnicu. Kada se fil malo prohladio dodati jaje, so i biber.
Curku obrisati papirom, salvetom, spolja i unutra. Lagano odvojiti kozu od mesa.
Lagano podignite kozu i nafilujte spremljenim filom. Pokusajte da rasporedite fil ravnomerno.
U curku ubacite pomorandzu, crveni i zuti luk, limun.
Nogice vezite kanapom.
Na batake napravite male rezove i ubacite listove belog luka i ruzmarina.
Curku lepo nauljite i posolite.
Peci na 180C od prilike 3-4 sata. Posle sat vremena curku prekrijte folijom.
Racunjanje vremene za pecenje curke:
25 min na 450gr curke. Mozete proveriti da li je curka pecena tako sto cete napraviti mali rez i ako sok izlazi iz nje spremna je.
Коментари
Постави коментар