Americke palacinke za decu

Punjena curka







Punjena curka

Potrebno je:


50 gr margarina
1 dl sitno seckane salvie
120 gr sitno seckane slanine
2 cesnja sitno seckanog belog luka
2 sitno seckane glavice crvenog luka
2 stapa seckanog celera
1 dl prezli
1 dl susenih sljiva
1 dl susene brusnice
1 jaje
2 male kasicice soli
2 male kasicice crnog bibera

Za punjenje:

3-4 kg curke
1 pomorandza
1 crveni luk, na kriske
1 glavica crnog luka, na kriske
3-4 cesnja belog luka, seckanog na tanke linije
malo ruzmarina
kanap za vezivanje curke
par parceta sekanog limuna
so, bibet
maslinovo ulje
folija

Nacin pripreme:

Otopiti margarin pa dodati salviu i slaninu, prziti par minuta. Dodati beli luk, crveni luk i celer. Prziti jos malo.
Ugasiti sporet i dodati prezle, kajsije i brusnicu.
Kada se fil malo prohladio dodati jaje, so i biber.

Curku obrisati papirom, salvetom, spolja i unutra. Lagano odvojiti kozu od mesa. 

Lagano podignite kozu i nafilujte spremljenim filom. Pokusajte da rasporedite fil ravnomerno.

U curku ubacite pomorandzu, crveni i zuti luk, limun.

Nogice vezite kanapom.

Na batake napravite male rezove i ubacite listove belog luka i ruzmarina.

Curku lepo nauljite i posolite.

Peci na 180C od prilike 3-4 sata. Posle sat vremena curku prekrijte folijom.

Racunjanje vremene za pecenje curke:

25 min na 450gr curke. Mozete proveriti da li je curka pecena tako sto cete napraviti mali rez i ako sok izlazi iz nje spremna je.

Ptijatno.

Коментари